Meneertje Brul   4+

Een vrolijke kleutervoorstelling met toeters en bellen
 

Meneertje Brul woont in Trildorp, een keurig dorpje vol vriendelijke mensen. Alleen houden zij niet zo van lawaai. Dat is lastig want meneertje Brul kan niets zachtjes doen. Als hij loopt, trilt de grond. Als hij je groet, waait je hoed zowat van je hoofd. Speelt hij op zijn gitaar, dan vallen de vogels van schrik uit de lucht. Meneertje Brul heeft het niet door, maar het dorp is het zat. Ze verzinnen een plannetje om hem een lesje te leren...

Meneertje Brul is een vrolijke aanstekelijke voorstelling met zang, gitaar, spel en veel toeters en bellen.
Gebaseerd op één van de bekende 'Meneertjes'-boekjes, voor iedereen vanaf 4 jaar.
 

Regie  Lise-Lott Kok
Tekst  Nynka Delcour
Muziek  Guido Schaake
Spel  Nynka Delcour, Rosa Schogt, Guido Schaake
Decor  Francy van den Heuvel
Ontwerp poppen  Suus van den Akker

Al bij de eerste try-outs reageerde het publiek enthousiast op de aanstekelijke muziek, de prachtige poppen van Suus van den Akker en het ambachtelijke decor van Francy van den Heuvel.
Meneertje Brul werd gepresenteerd in november 2008 in het Utrechtse Theater aan de Werf, en roept ook dit seizoen weer enthousiaste reacties op.
Na afloop van de voorstelling kan de cd met alle (meerstemmige) muziek, én een meezingversie van het Trillied gekocht worden voor €7,50.

Meneertje Brul is een intieme voorstelling die geschikt voor op scholen (groep 1 tot en met 4) en voor kleine theaters.
Bij Meneertje Brul wordt een lespakket aangeboden. Kijk hiervoor bij Educatie.
Bij vrije voorstellingen zijn er ook extra's: voor de voorstelling in de foyer krijgen alle kinderen een brief. Daarin vragen de bewoners van Trildorp om mee te denken over een plannetje om de luidruchtige meneertje Brul wat zachter te laten doen. Samen met hun ouders hebben ze een kwartiertje de tijd om hun ideetjes op te schrijven of te tekenen. Bij aanvang van de voorstelling kunnen ze hun plannetjes posten in een brievenbus op het toneel. Deze zal tijdens de voorstelling worden gebruikt. En na de voorstelling zingen we met z'n allen het Trillied!
Op aanvraag geven we bij vrije voorstellingen na afloop een workshop muziekinstrumenten maken. Dit wordt uiteraard gevolgd door het spelen en zingen van het Trillied.

 

 

Halewijn - Een familievoorstelling voor iedereen vanaf  8 jaar

“Heer Halewijn zong een liedekijn en al die dat hoorde wou bij hem zijn”
Uit: Het Lied van Heer Halewijn, een middeleeuwse ballade
 

Een betoverend lied klinkt uit het bos. ‘Luister niet! Dat is Heer Halewijn,’ zegt Stien tegen haar zusje Wien. ‘Hij is een monster en lokt meisjes met zijn lied. Je mag het bos niet in!’
Maar Wien is eigenwijs. Iemand die zo mooi zingt, kan niet slecht zijn. Ze moet en zal naar hem toe. Diep in het bos ontmoet ze haar Heer Halewijn. Hij lijkt helemaal niet op een monster. Hij is mooi, charmant en zorgzaam en lijkt zwaar onder de indruk van de slimme stoere Wien. Ze gaat ondanks alle waarschuwingen met hem mee. Wie verslaat wie?


Drie acteurs vertellen, spelen en zingen het spannende verhaal van Heer Halewijn. Ze zijn het niet eens over de aanpak. De een wil recht op het gevaar af gaan, terwijl de ander vindt dat je niet voorzichtig genoeg kan zijn. Al spelend komen ze er achter dat goed en kwaad soms dicht bij elkaar liggen.
Halewijn is gebaseerd op het middeleeuwse gedicht Heer Halewijn zong een liedekijn, en vertelt over het verlangen om je eigen weg te gaan in een wereld vol gevaar. Een muzikaal avontuur vol humor, blinkende zwaarden en bijzondere instrumenten, verteld door drie eigenwijze troubadours die alle drie hun eigen verhaal het beste vinden.

 

Regie/concept Lise-Lott Kok
Tekst/conceptNynka Delcour
Muziek  Rijndert van Woudenberg
Spel  Nynka Delcour
Rosa Schogt
Sybrand van der Werf
Decor  Francy van den Heuvel
Kostuums  Geertje Masselink
Dramaturgie  Willemijn Barelds
Techniek  Mano Soekha
Grafisch ontwerp  Suus van den Akker
Lichtontwerp  Diederik Ruules
Productie  Janine Slijkhuis
Diederik Ruules
Zakelijke leiding Joop van Bemmelen
Decorvervaardiging  Mano Soekha
Fotografie Lennart Monaster
Dvd-registratie  Theunis Zijlstra
Met dank aan  Karin Dijkman en Carla Kienhuis voor de assistentie kostuums
Eric Visser voor de draailier (www.flairck.nl)
Roelof Ruules voor de website
Het bestuur.

Halewijn kwam mede tot stand dankzij het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, SNS REAAL Fonds en het Lira Fonds

 

 

Appels B.V.   4+

Appels B.V. speelde t/m 2008
Een muzikale en oogstrelende voorstelling vol poëtische gekte.
 

Zus en Zusje wonen samen in een besloten appelboomgaard. Elke dag is hetzelfde: opstaan, tanden poetsen, appels plukken, appels raspen, appels eten, appels opruimen, tandenpoetsen, slapen, opstaan…
Zus is een vlijtige werker maar Zusje wil liever dagdromen over andere dingen. Dat ze een mooie taart bakt of dat ze een vlinder is die ver weg vliegt. Maar het is nog lang geen taartdag en op reis gaan ze ook nooit. "Dat past niet in het schema" zegt Zus. En zij is nou eenmaal de baas. Dan komt er zomaar een pakje. Het is een radio met een eigen wil. Met zijn muziek zet hij het leven van de zussen totaal op zijn kop...!

Idee  Helena Svestka en Nynka Delcour
Script  Nynka Delcour
Spel en zang  Nynka Delcour en Rosa Schogt
Compositie  Helena Svestka en Ton-Herman Melis
Regie  Lise-Lott Kok
Decorontwerp  Francy van den Heuvel
Decoruitvoer  De Deining
Lichtontwerp  Diederik Ruules
Dramaturgie  Annemarie Wenzel
Fotografie  Onno Roozen
Regie-advies  Inèz Derksen

 

Appels B.V. is in 2004 gemaakt en is begin 2005 in première gegaan.
Na zo'n zestig keer gespeeld te hebben op scholen, in theaters, bibliotheken, culturele centra en op festivals heeft de voorstelling een breed publiek bereikt.

Muziek is in Appels B.V. de motor van het verhaal: de radio zorgt er met zijn eigenwijze muziekkeuze voor dat de zussen meer bij hun gevoel komen.
Het decor - een eilandje van gras en appelkistjes - creëert een besloten ‘appelwereld’ en zorgt met verborgen luikjes en deuren voor visuele verrassingen. Dit eilandje heeft ook in een niet-theatrale omgeving een theatrale werking, en ondersteunt zo de voorstelling wezenlijk.
Kinderen lieten zich met zichtbaar plezier meevoeren door het verhaal en de muziek. Ze moesten om de zusjes lachen, maar waren ook ontroerd. En hoewel Appels B.V. gemaakt is voor kinderen, genoten ook volwassenen van de herkenbare thema’s: de strijd tussen een oudere en een jongere zus en dwangmatigheid tegenover drang naar vrijheid.

Bij Appels B.V. is een educatief pakket ontwikkeld. Kijk hiervoor bij Educatie.

Appels B.V. kwam mede tot stand dankzij het FAPK, het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds

 
Het Muziektheatercollectief