Vlieg! - Een familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar
Nieuw: Nu ook op dvd te bestellen! Scroll naar beneden voor meer info.

Een muzikaal verhaal met een tic van Het Muziektheater Collectief

Iedereen heeft een luikje in zijn hoofd, je moet het alleen durven openen.
 

Lieve en vader hebben een geheim. Hij kan vliegen, beweert hij. Als een vogel, hoog in de lucht.
Iedereen kan het, ook Lieve. Maar dan moet ze het wel écht willen!
Lieve wil haar vader graag geloven, maar twijfelt of het waar is.
Wanneer iedereen, zelfs haar moeder, vader voor gek verklaart, moet Lieve bewijzen dat hij gelijk heeft. Alleen zij kan hem redden. Ze stapt over de grens van het zichtbare en ontdekt een andere wereld.

Idee en tekst  Nynka Delcour
Compositie  Rijndert van Woudenberg
Regie  Lise-Lott Kok
Spel en muziek  Nynka Delcour, Rosa Schogt, Guido Schaake
Dramaturgie  Annemarie Wenzel
Decor en kostuums  Francy van den Heuvel
Lichtontwerp  Diederik Ruules
Techniek  Mano Soekha
Productieleiding  Janine Slijkhuis
Fotografie  Onno Roozen
Grafisch ontwerp  Sara van Gelder

 

De voorstelling Vlieg! is gemaakt in 2007, werd begin 2008 gelanceerd, en ging op 29 oktober 2008 in Haarlem in première op het Kwartiermakersfestival. Vlieg! speelt tot en met seizoen 2011-2012 voor scholen, in theaters en voor diverse doelgroepen die geïnteresseerd zijn in ‘de wereld van de waan’.

In Vlieg! wordt een ogenschijnlijk zwaar onderwerp zo vormgegeven dat het kinderen én volwassenen aanspreekt. Op ontroerende, herkenbare en humorvolle wijze toont Vlieg! de innerlijke strijd van een meisje dat haar grip op de werkelijkheid verliest.
Vlieg! spreekt bij kinderen tot de verbeelding als een spannend en fantasievol avontuur. Ze leven mee met Lieve, die haar vader wil redden en denkt dat ze kan vliegen. De absurdistische humor, zoals honderd zakken chips, een vreemde engel en rechter, een moeder die maar door blijft kwekken of dokters met rare maskers op, werkt bij de kinderen op de lachspieren. Maar ze luisteren ook ademloos als Lieve vertelt hoe ze haar vader mist.
Volwassenen herkennen de rol van de moeder, die zich geen raad weet met de ziekte van haar man en zich uit alle macht staande probeert te houden, maar daarbij haar dochter uit het oog verliest.
Als moeder en dochter elkaar aan het eind weer vinden, is het hele publiek opgelucht.
 

Het speelse decor, een houten huisje dat gedurende de voorstelling door de spelers wordt opgebouwd, verbeeldt de denkbeeldige wereld waar Lieve zich steeds meer in terugtrekt.
De live muziek - gevoelvolle zang, een raggende of dromerige gitaar, een lyrische fluit en viool, een herkenbare rap en vervreemde operamuziek - vormt het cement van de voorstelling. Muziek is de basis van het gezin, en vertolkt de band tussen vader en dochter, ook als vader weg is. De niet-gangbare composities van Rijndert van Woudenberg roepen de wereld van de waan op.

Vlieg! wordt gespeeld voor iedereen vanaf 8 jaar. Vlieg! is heel geschikt als schoolvoorstelling (met educatiepakket), voor medewerkers van GGZ-instellingen en verzorgingsopleidingen zoals SPW en SPH, en voor belangenverenigingen van schizofreniepatiënten en hun familieleden, zoals Ypsilon en Anoiksis.

Nieuws: In de zomer van 2011 is er een dvd-registratie van Vlieg! gemaakt, met dank aan het Fonds Psychische Gezondheid en de Stichting Koningsheide. Deze dvd is voor €12,95 te bestellen in de webwinkel van het Fonds Psychische Gezondheid en in de webwinkel van Ypsilon.

Het Muziektheater Collectief biedt bij Vlieg! in samenwerking met museum Het Dolhuys in Haarlem een uitgebreid educatief traject aan. Kijk voor meer informatie bij educatie.

Vlieg! kwam mede tot stand dankzij het FAPK, het VSBfonds en Provincie Noord-Holland.
 

 
Het Muziektheatercollectief