Nieuws
Najaar 2013

NAJAAR 2013 - NYNKA MAAKT CAMPAGNELIED EN LIEDPROGRAMMA
Vanaf 10 oktober 2013 is het campagnelied Hou me los zes weken lang on-line te beluisteren op de site van Fonds Psychische Gezondheid. Met dit lied vraagt Nynka aandacht voor de online campagne van Fonds Psychische Gezondheid die dit jaar in het teken staat van familie van mensen met psychische problemen.
Dit lied is onderdeel van het kersverse theatrale liedprogramma Hou me los, dat op 23 en 28 oktober in het zuiden des lands voor Stichting Mondriaan speelt. Hier vindt u meer informatie over de speeldata en -plek.

ZOMER 2013 - EN NU?
Hoewel Het Muziektheater Collectief het wat rustiger aan doet, zitten we zeker niet stil. De afgelopen lente hebben we een aantal keer Vlieg! gespeeld, en we zijn er trots op dat de voorstelling ook na vijf jaar nog steeds heel wat losmaakt! We houden Vlieg! in ons repertoire. Vlieg! is ook te koop op dvd, die, zoals een kijker zo mooi zei, ‘vele hulpverleners wakker maakt’.
Naar aanleiding van het succes van Vlieg! heeft Nynka zich steeds meer ontwikkeld in maatschappelijk muziektheater op aanvraag, samen met zorgimpresariaat Kracht van Beleving. Haar performance over stigmatisering op het Lustrumcongres GGZ Verbindt werd zeer goed ontvangen. Hier lees je meer over hoe Het Muziektheater Collectief zich momenteel ontwikkelt.

MAART 2013 - WE VLIEGEN NOG!
In december speelden we een aantal keer Vlieg!, en ook deze maand Vliegen we. Deze keer in Leeuwarden, 19 maart, 14u. De toegang is vrij voor iedereen, u bent van harte welkom. Kijk hier voor meer info.
Vlieg! gaat ons zeer aan het hart, en we zijn blij dat er boekingen binnen blijven komen. We spelen hem heel graag, en zijn ook vooral graag aanwezig bij de bijzondere nagesprekken die er plaatsvinden. Fijn om te Vliegen!

NOVEMBER 2012 - EEN MOEILIJKE BESLISSINGG
Soms lopen de zaken anders dan verwacht, en anders dan gehoopt. Zo hadden we niet verwacht dat onze voorstelling Vlieg! over schizofrenie weer een vluchtje lijkt te gaan nemen. Daar krijgen we voorzichtig vleugeltjes van.
Minder blij zijn we met de beslissing die we hebben moeten nemen over Door Dick en Dun?, de voorstelling in opdracht van de NAH Stichting over Niet Aangeboren Hersenletsel. De vele positieve reacties van diverse fondsen en instellingen vertaalden zich helaas onvoldoende in financiŽle bijdragen. Dit heeft met name te maken met het huidige financiŽle klimaat waardoor fondsen zich strikter aan bepaalde richtlijnen moeten houden. Lang hebben we gewikt en gewogen. Hoeveel water kunnen we bij de wijn doen? Wat zijn de minimumvoorwaarden om een voorstelling neer te zetten waar we artistiek inhoudelijk en kwalitatief helemaal achter staan?
Met pijn in ons hart concluderen we dat het draagvlak financieel en mede daardoor organisatorisch niet breed genoeg is om een situatie te creŽren die voor alle betrokken partijen goed werkbaar is: Door Dick en Dun? zal niet doorgaan.
Een schrijnende beslissing omdat we anderhalf jaar met hart en ziel hebben geprobeerd om Door Dick en Dun? mogelijk te maken.
Een schrijnende beslissing omdat gedurende dit proces het ons des te meer duidelijk is geworden hoe groot de behoefte is aan een voorstelling die begrip kweekt voor de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel.
Een schrijnende beslissing omdat het voor Het Muziektheater Collectief voorlopig een noodgedwongen stop inhoudt.
Hoezeer het ons ook spijt dat Door Dick en Dun? geen doorgang vindt, energie gaat nooit verloren. Wij hopen dat alle energie, tijd en liefde die in Door Dick en Dun? zit ooit tot bloei komt in een andere voorstelling. Wij houden jullie daar graag van op de hoogte.

MAART 2012
WIJ HEBBEN UW HULP NODIG!
 - Wat hebben Frank Groothof, Johan Vlemmix, Jacques d'Ancona, Paul Delcour, NAH Stichting, Kracht van Beleving, SHON, De Hersenstichting en Het Muziektheater Collectief gemeen? Zij steunen allemaal hetzelfde doel. Al maanden wordt er gezamenlijk keihard gewerkt om de financiering rond te krijgen voor onze nieuwe voorstelling Door Dick en Dun?. De premiŤre is echter in gevaar. Helpt u ons? Kijk ook op de website van Door Dick en Dun?, en volg Door Dick en Dun? op facebook.

MAART 2012
♪Mijlpaal voor Brul!
In Gasselternijveen zongen 125 kinderen 'Lang zal hij leven', kregen we taart en verjaardagskaarten en dronken we 's avonds prosecco. Meneertje Brul is honderd geworden!
Halverwege deze tour hebben we ook al heel veel leuke oplossingen voor Meneertje Bruls lawaai: kijk bij reacties voor grappige ideeŽn van slimme kinderen. Zie ook onze facebookpagina voor een foto-impressie van Brul in Brabant en Drenthe.

FEBRUARI 2012
♪ 100 keer BRUL! In maart gaat Meneertje Brul voor het laatst toeren door Brabant en Drenthe om de schoolkinderen daar lekker mee te laten zingen en stampen. Na goed tellen kwamen we er achter dat we op 19 maart om 10.45 uur de 100ste voorstelling spelen. Een luidkeels HOERA! is die dag te horen in Gasselternijveen.
♪ Halewijn in reprise.
Ook Halewijn gaat voor het laatst zijn tour hervatten. Vanaf april spelen wij deze voorstelling nog zo'n 20 keer in Alphen, Purmerend en Voorschoten.

SEPTEMBER 2011
♪ De plannen voor Door Dick en Dun?,
onze nieuwe voorstelling, worden op 24 september gepresenteerd op de Dreamday van NAH. Volgende maand meer, onder andere over crowdfunding! Alvast weten waar de voorstelling over gaat? Kijk dan op de nieuwe facebookpagina van Door Dick en Dun?!
Meneertje Brul in het najaar. Ben je na het niets doen in de zomer wel weer toe aan een beetje cultureel vermaak? Meneertje Brul nodigt je van harte uit om te komen kijken in Amsterdam in het Ostadetheater op 14 september, in de bibliotheek Almere op 25 september, in de bibliotheek Zeist op 5 oktober (kinderboekenweek!) en in het Bredase Poppentheater Muzipo op 28 oktober.
♪ De dvd van Vlieg!
gaat als een trein. We zijn trots: hij is amper drie weken geleden van de persen gerold, of er zijn al ruim 150 exemplaren verkocht, en we worden vermeld in het blad PSY. Benieuwd? Koop hem in de webwinkel van het Fonds Psychische Gezondheid of in de webwinkel van Ypsilon.

AUGUSTUS 2011
De dvd van Vlieg! is er!
Een prachtige registratie met fijne extra's zoals interviews met makers en betrokkenen en Engelse ondertiteling. Voor slechts €12,95 is hij nu al te koop in de webwinkel van het Fonds Psychische Gezondheid of in de webwinkel van Ypsilon.
Nynka is gevraagd door de Stichting Niet Aangeboren Hersenletsel en de Stichting Hersenletsel Organisaties Nederland om een voorstelling te ontwikkelen. Door middel van een herkenbaar en indringend theaterstuk hopen NAH en SHON meer aandacht voor de vaak onzichtbare gevolgen van hersenletsel te genereren. Onder de werktitel Door Dick en Dun? bereidt Nynka zich hierop samen met regisseur Rosa Peters voor.
♪ Tot slot: Helaas stond de financiŽle wind voor onze nieuwe 6+voorstelling dit jaar ongunstig. De nieuwe kleine zeemeermin gaat voorlopig niet te water. We zoeken naar nieuwe wegen om onze jeugdtheaterzeilen weer bol te laten staan.

JULI 2011
♪ Dvd Vlieg!
In juni zijn we hard bezig geweest met de dvd-opname van Vlieg!. De montage is klaar, op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Engelse ondertiteling. We zijn heel blij met het resultaat van de opnames! In september is er een presentatie, en daarna wordt hij verkocht via de site van het Fonds Psychische Gezondheid en de site van Ypsilon. Naast de voorstelling staan er ook meerdere interviews op de dvd, met makers en betrokkenen.
Zomer en reprises: Na de zomer is er rust om over nieuwe dingen te denken, vanaf het voorjaar toeren we met reprises van Meneertje Brul en Halewijn.
We wensen iedereen een fijne vakantie!

Mei 2011 - Meneertje Brul toert deze maand nog door Nederland. Naast schoolvoorstellingen ook een vrije voorstelling op 22 mei in het Diamant Theater in Den Haag, mťt workshop na afloop. Meer informatie vindt u hier.
Halewijn is dood, leve Halewijn! Een zonnige laatste paasvoorstelling in het Laaglandtheater in Sittard sloot dit Halewijnseizoen mooi af. Volgend jaar zijn we terug met geslepen zwaarden en gesmeerde kelen.
Ten slotte bereiden we ons voor op de uitgebreide registratie van Vlieg!. Begin juni gaan we draaien, in september is 'ie af.
En bent u al fan van ons op facebook?

April 2011 - Naast Halewijn spelen we deze maand ook twee keer Vlieg!, en in mei staat er een serietje Meneertje Brul in de planning. Veel schoolvoorstellingen, maar ook een paar vrije voorstellingen. Komt u kijken?
Op 16 april staat Vlieg! om 14.00u in Assen, op de Noordelijke Ypsilondag. We spelen in theater De Brink, op het GGZterrein in Assen (Denneweg 9). Reserveren kan via dit emailadres.
Halewijn staat op tweede paasdag, 25 april, 's middags in Sittard, in het Laaglandtheater. Kijk daarvoor hier.

 
 
Het Muziektheatercollectief