Over het Muziektheater Collectief

Rond theatermaker en zangcoach/ zangeres Nynka Delcour (Toneelacademie Maastricht en Conservatorium Zang lichte muziek Hilversum) vormde zich in 2004 Het Muziektheater Collectief (2004). Deze muziektheatergroep voor jeugd ontwikkelde onder haar artistieke leiding een eigenzinnige stijl: vertellend muziektheater dat met minimale middelen maximaal de verbeelding prikkelt en waarin tekst, beeld en muziek gelijkwaardig aan elkaar zijn en met elkaar versmelten.

Het Muziektheater Collectief maakte vijf familievoorstellingen waarin alleen een ondergrens in leeftijd werd gehanteerd: Appels B.V. (2005), Vlieg! (2008), Meneertje Brul (2008) en Halewijn (2010) en speelde door heel Nederland in kleine en middelgrote zalen en voor en op scholen.

Het succes van de voorstelling Vlieg! over schizofrenie, die inmiddels voor het 5de seizoen speelt in het zorgcircuit, alsmede het grotendeels wegvallen van subsidiegelden voor projectgericht jeugdtheater, hebben Nynka doen besluiten om zich door te ontwikkelen in een tak van theater waarin zij zich ook als een vis in het water voelt: theater op aanvraag als middel bij veranderings- of bewustwordingsprocessen van organisaties en instellingen. Het omzetten van maatschappelijke of organisatorische dilemma’s of vraagstukken naar een muzikale, theatrale vorm. Haar kracht als maker kracht ligt in het invoelbaar maken van moeilijk te bespreken of lastig te begrijpen onderwerpen. Zij wordt hierin ondersteund door zorgimpresariaat Kracht van Beleving.


 
 
Het Muziektheatercollectief