Vlieg!

De wereld van de waan... een te zwaar gegeven voor kinderen vanaf acht jaar? Nee. Wij denken dat deze wereld misschien complex, maar ook heel pakkend en boeiend is. Wij denken dat dit stuk een unieke kans biedt voor kinderen (en natuurlijk ook voor de leerkrachten) om na te denken over wat nou normaal is en wat niet.
Daarom biedt Het Muziektheater Collectief bij Vlieg! in samenwerking met Het Dolhuys in Haarlem een uitgebreid educatief traject aan. Het Dolhuys is een nationaal en internationaal veelgeprezen museum waar mensen kennis kunnen maken met de intrigerende wereld van de psychiatrie.

Er is een lespakket in ontwikkeling rond de onderliggende vragen van de voorstelling: waar ligt de grens tussen normaal en abnormaal? En: hoe is het als je niet meer op je ouders kunt vertrouwen?

Het lespakket bestaat uit een ‘adventhuisje’ voor in de klas, een handleiding, een cd/dvd, en extra achtergrondmateriaal.
Vijf dagen lang kunnen de kinderen een luikje van het huis openmaken. Elke dag eentje, op de dag van de voorstelling de laatste. Achter de luikjes zitten spannende teksten, die iets zeggen over wat er die dag gaat gebeuren. Het huisje verbeeldt – net als in de voorstelling – de toegang tot de innerlijke wereld.
In de bijbehorende handleiding staat uitgebreid hoe je de bijbehorende lessen kunt geven, en hoe je je er het beste op kan voorbereiden. Het zijn in totaal vijf lessen, per dag ingedeeld, van elk ongeveer 25 tot 45 minuten. Elke dag is er een opdracht, bijvoorbeeld een spelopdracht, kijkopdracht of een muziekopdracht, maar ook is er elke dag wat achtergrondmateriaal van Het Dolhuys - een beetje theorie over de wereld van de waan. Zo kom je spelenderwijs steeds dichter bij de thematiek van de voorstelling.

Daarnaast is er de mogelijkheid tot een begeleid bezoek aan het bijzondere museum Het Dolhuys. De kinderen ontmoeten zichzelf en de ander in een wereld van anders zijn en waanzin. Wat is normaal of abnormaal? En wie bepaalt dat eigenlijk?

Dit lespakket is geschikt voor groep 5 t/m 8, en eventueel aan te passen voor 1e en 2e klas middelbare school. Het is te bestellen bij de de voorstelling, voor meer informatie daarover kunt u contact opnemen met ons impresariaat.

Met dank aan Stichting Koningsheide
 

 
Het Muziektheatercollectief